Akıllı Telefonlarda Ekran Seçimi Nasıl Olmalı?

Akıllı Telefonlarda Ekran Seçimi Nasıl Olmalı?

image021 2

Akıllı Telefonlarda Ekran Seçimi Nasıl Olmalı?

Hangi ekran türü daha iyi? Amoled ve IPS ekran türleri arasındaki farklar neler? Hangi ekran türü daha dayanıklı?

Yeni bir telefon alacağımız zaman aklımızı en çok kurcalayan konulardan bir tanesi olan, hangi ekran türünün daha iyi olduğu, akıllı telefonlarda ekran seçimi nasıl olmalı? Gibi konularda oldukça zorlanırız ve arasındaki farkları çoğu zaman satın alacağımız zaman detaylı şekilde anlatmayabilirler.

Unutmamalı ki yeni bir akıllı telefon alacağımız zaman ekran seçimi oldukça önemli bir konudur. İzlediğimiz filmden, oynadığımız oyuna kadar, akışkanlıktan göz hassasiyetine kadar birçok konuda sizleri olumlu olumsuz etkileyecektir.

Günümüzde akıllı telefon üreticileri kullanıcıların karşısına her geçen gün teknolojinin büyümesiyle yaptıkları yeniliklerle fark yaratmaya çalışıyor ve geliştirdikleri ekran teknolojileriyle de rekabette geri kalmak istemiyorlar. Eskiden yüksek modellerde görmeye alışık olduğumuz amoled ekranlar şimdilerde orta segment cihazlar arasında da ciddi bir rekabet söz konusu yaratıyor.

AMOLED Vs IPS EKRAN  

Birbirinden farklı özelliklerle kullanıcıların karşısına çıkan firmalar en iyi fiyat performans ürünlerini son kullanıcıya ulaştırmak için kıyasıya bir rekabet içine giriyorlar. Aldıkları patentlerle ve geliştirdikleri teknolojilerle birçok noktada fark yarattıkları gibi kullanıcıları da zaman zaman kararsızlığa sürükleyebiliyorlar.

Bunlardan bir tanesi ise akıllı telefonların ekran teknolojileri.

Ekran teknolojileri neler?

Hangi ekran türü bize en uygun olandır?

Markalara göre boy gösteren Amoled, Super Amoled, IPS, Retina gibi bir çok seçenekle akıllı telefon ekranı bulmak mümkün fakat hem fiyatlandırmaları hem de ihtiyacımız olanı belirlemek ise önemli bir noktadır.

Kendi aralarında çeşitlilik gösteren bu ekranlar bizlere güç tasarrufu , göz sağlığı , canlılık ve parlaklık , film ve video izlerken gerçekçi görüntü gibi bir dizi imkan sunar.

Hangi Ekran Türü Tercih Edilmeli?

Amoled Ekran Teknolojisi

Amoled ekran ; Yüksek kontrast ve siyah tonları daha belirgin vurgulayan , göz sağlığı için %50 oranında Uv koruma sağlayan ve daha yüksek ekran yenileme imkanı sunan bir ekran türüdür.

IPS Ekran Teknolojisi

IPS ekran; Eskilerden beridir alışık olduğumuz LCD ekran türüne örnek bir ekran türüdür. Bu ekran türünde çift katman ekran teknolojisi arasında sıvı kristal modüller kullanılır. Amoled ekranın aksine yan ve dik açılardan bakıldığında ışığı 90 derecenin üstünde kırdığı için görmek neredeyse imkansızdır.

Retina Ekran Teknolojisi

Retina ekran; Apple üreticileri tarafından geliştirilen bu ekran türü maliyet olarak diğer ekran türleri arasında daha yüksek bir yere sahiptir ve Amoled ekran ile rekabet içindedir. Her iki ekranda yüksek kontrast değerlerine ve parlaklıklara sahiptir. Açı fark etmeksizin telefon ekranını net ve doğal renklerle görmek mümkündür.

Eğer yeni bir telefon almayı düşünüyorsanız kendinize hangi özellikleri ne kadar kullanacağınızı sormanız en doğrusu olacaktır. Sıradan birkaç özellik kullanacağım kamera ve video ile işim olmayacaktır, internette birkaç şeye bakmak, gelen çağrılarımı cevaplamak için bir telefon almayı düşünüyorum derseniz IPS ekran sizler için yeterli bir seçim olacaktır.

Fakat daha çok ekran kullanırım, fotoğraf çekmek ve video izlemek olmazsa olmazım derseniz o zaman Retina ekran ve Amoled ekran teknolojilerini derinden incelemenizde fayda olacaktır.

Bu yüzden ekran türleri arasında seçim yaparken hangisini seçeceğinize karar vermeden önce ne için kullanacağınızı kendimize sormamız gerekir. Daha sonrasında da bu ekranlara sahip modeller arasında kıyaslamaya başlamak en doğru tercih olacaktır.

Unutmayın, göz hassasiyeti ve iyi bir kullanım için tercih ettiğimiz ekran teknolojisi oldukça önem arz etmektedir.