Robot Süpürgeler Evdeki Konuşmaları Dinliyor mu?

Robot Süpürgeler Evdeki Konuşmaları Dinliyor mu?

0 BeautyQuad Robot Camera001 001.jpg9FE53F48 2F03 43D1 A480 432A7208C5F5Large

Robot Süpürgeler Evdeki Konuşmaları Dinliyor mu?

Robot Süpürgeler Evdeki Konuşmaları Dinliyor mu? Robot süpürgeler gizlilik ihlallerine karşına korunuyor mu? Evdeki sesleri robot süpürgeler kaydedebilir mi?

Robot Süpürgeler Evdeki Konuşmaları Dinliyor mu?

Hemen her evde görmeye alışık olduğumuz ve gittikçe artan satış rakamlarıyla çığ gibi büyüyen robot süpürgeler tarihin en iyi icatları arasındaki yerini korumaya devam ediyor.

Ev temizliğinde hem kolaylık hem de iyi işler başaran robot süpürgeler gösterdiği performansla kendine hayran bırakıyor.

Haritalandırma yapabilme, evde olmadığınız zamanlarda çalıştırabilme ve daha birçok yenilikçi yapısıyla dikkat çeken robot süpürgelerin özellikleri saymakla bitmiyor.

Evde canlı besleyenler için, temizlik yapmaya fırsat bulamayan veya küçük tozlar için makineyle uğraşmak istemeyenler için ideal bir robot görevi gören bu süpürgeler belirli kullanımlardan sonra tam bir olmazsa olmaz hali almaya başlıyor.

Hal böyle olunca tabi bu kadar iyi cihazların dünya genelinde göz önünde olması da akıllara her zaman olduğu gibi farklı düşünceleri de beraberinde getiriyor.

ABD’de Maryland Üniversitesi’nde bir grup araştırmacı, robot süpürgelere sızarak birçok ülkede yaygın halde kullanılmaya başlayan robot süpürgelerin birer casus robotlara dönebileceğini ispatlayabileceklerini savundu.

Robot Süpürgeler Evdeki Konuşmaları Dinliyor mu?

Bilgisayar uzmanları, sinyal işleme ve derin öğrenme teknikleri kullanarak normalde mikrofonları olmayan bu robotları birer kayıt cihazı haline dönüştürmeyi başardı.

LİDAR TEKNOLOJİSİ

Işık ve uzaklık sensörleri teknolojilerinden faydalanarak robot süpürgelerin manipüle edilebileceğini savunan araştırmacılar bu yöntemle ev içerisindeki konuşmaların kayıt altına alınabileceğini savundu.

Ayrıca yapılan araştırmada ev içi haritalandırma sistemlerinin de genellikle bulut ortamında saklandığını ve bununda gizlilik ihlallerine açık olduğu konusunda da uyarılarda bulundu.

 

%90 Doğruluk Payı

Araştırmacılar robot süpürgeleri hackleyerek 1 dakikalık bir televizyon kaydından gelen sesi başka bir bilgisayara aktararak gelen seslerin %90 oranında doğru aktarıldığını dile getirdi.

Tabi bunların şuan için birer iddia ve araştırma halinde olduğunu yenilemekte fayda var. Her ev veya herkesin başına gelir mi bilinmez ama yine de tedbirleri ve bu konudaki araştırmaları göz ardı etmemek gerekebilir.

Xiaomi Mi Robot Süpürge Detayı

Araştırmanın birden fazla cihazda ve markada denendiğini fakat bu konuda Xiaomi robot süpürgelerinde en dayanıklı robot süpürge olduğunu vurgulayan araştırmacılar cihazın kırılamadığını da bildirdi.

Fiziksel ve Lidar teknolojisiyle kırmak için denenen Xiaomi Robot Süpürgeler her iki yöntemle de başarısızlıkla sonuçlandı. Özel bir yazılımla korunan robot süpürgeler bu konudaki başarısıyla Xiaomi robot süpürge sahiplerine derin bir oh çektirdi.

Yeni bir robot süpürge almadan önce her detayı göz önünde bulundurmamız gerektiğini bir kere daha gözler önüne seren araştırmacılar bu konuda kullanıcıları uyarmış oldu.