Çin’de Akıllı Telefon Üretimi %4 Azaldı

Çin'de Akıllı Telefon Üretimi %4 Azaldı

Çin’de Akıllı Telefon Üretimi %4 Azaldı

Çin’de Akıllı Telefon Üretimi %4 Neden Azaldı, Çip sorunu ne durumda? Akıllı telefon üretimi hangi markayı ne kadar vurdu?

Dünya devi akıllı telefon markalarının üretim ve dağıtım noktası olarak önem arz eden Çin’de son zamanların en büyük üretim düşüşü yaşanıyor.

Çin’de Akıllı Telefon Üretimi %4 Neden Azaldı

2021 yılı verilerinin açıklanmasıyla rakamların ortaya çıktığı bu günlerde Çin geçen yıl akıllı telefon pazarında üretim arzında %4 lik bir düşüşle karşı karşıya kaldı.

Markaların global de yaşadığı büyük krizler ve çip sorunu, maliyet gibi etkenler nedeniyle satış kaybı yaşamasıyla patlak veren üretim krizi satış adetlerine de yaşamış bulunmakta.

Çip Sorunu

Salgının baş göstermesiyle akıllı telefon ve bilgisayarlara olan talebin ciddi oranda artmasıyla üretimin bu alanda ağırlık verilmesi ve bu nedenle oluşan arzın talebi karşılayamaması nedeniyle ortaya çip sorunu çıkmıştır. Sadece akıllı telefon ve bilgisayarlarda değil otomotiv sektörü gibi çok ciddi alanlarda da çip sorunu etkisini hissettirmeye başlamıştır. ABD tarafından yapılan açıklamayla bunun küresel bir sorun olduğu ve ciddi bir mesele haline geldiğini belirtmesiyle büyük firmalarda bundan nasibini almaya başlamıştır.

Firmaların tedariklerini karşılayamaması, bu nedenle ürünlerde oluşan fiyat artışları ve kullanıcıların bu fiyatlar karşısında geri adım atarak eski telefonlarını değiştirmekten vazgeçmeye başlamasıyla akıllı telefon markalarının Pazar payları da günden güne azalmaya başlamıştır.

 Strategy Analytics

Strategy Analytics şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre Çin de 2021 Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında 80 milyon 100 bin akıllı telefon piyasaya sürüldü. Bunun normalin altında olduğunu dikkat çeken şirket bu rakamın %4 oranında Çip sorunu ve endişelerden kaynaklı azalmalar olduğunun dikkatini çekti.

Bu durumun 2022 yılı içerisinde devam etmesi halinde ise düşüşün devam edebileceğinin sinyallerini veren şirket Çin tarafından bu olaya nasıl bir müdahale edileceğinin de henüz belli olmadığını belirtti.

Geçen yıla göre satış rakamları düşüşünde başı çeken firmalar olarak göze çarpan Xiaomi, Oppo, ViVo pazar paylarında kayıp yaşıyorlar.

Dikkat çeken Honor ve Apple detayı

2021 yılındaki çip sorunu ufak hasarlarla atlatmayı başaran Apple Pazar payında çok büyük bir kriz ve kayıp yaşamadan geçirdi.

Honor ise satışlarında %109 luk bir artışla yeni bir Pazar oluşumunda kendine iyi bir konuma doğru yükseltmeyi başarmış durumda görünüyor.

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version