Akıllı telefonlar bizi dinliyor mu?

Akıllı telefonlar bizi dinliyor mu?

Akıllı telefonlar bizi dinliyor mu?

Akıllı telefonlar bizi dinliyor mu? Kendimizi casus yazılımlara karşı nasıl korumalıyız? Akıllı telefonları kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Akıllı telefonlar bizi dinliyor mu?

Akıllı telefonlar bizi dinliyor mu? Sıkça karşılaştığımız ve akıllı telefonların bizi dinlediği kanısı bizleri bolca rahatsız etmiştir.

Bu düşüncenin kafamızın bir yerlerinde olması bile telefonumuzla aynı ortamda özel bir sohbet esnasında bile bizleri tedirgin etmektedir.

Hepimizin başına gelen –aa bunu konuşmuştuk şimdi Instagram da karşıma reklam olarak çıktı veya tarayıcımı açmamla karşıma konuştuğum şeyin reklamı çıkması bir oldu. Bolca başımıza gelen bu durum için her ne kadar akıllı telefon üreticileri böyle bir şeyin olmadığı söylemlerinde bulunsalar da ürettiğimiz cümlelerin içindeki kelimelerin ne kadarının dinlenip dinlenemediğini henüz kesin dille açıklayamamışlardır.

Yapay Zeka

Yapay zekaların gelişmesiyle ve hemen her teknolojiyle birleşip kullanılmasıyla ona komut verip yaptırabilecek şeylerin sayısı da bir o kadar doğru orantıda artmıştır. Tabi bunda sosyal medyanın gücünün her geçen gün artması, büyümesi ve insanların internet aleminde daha fazla zamanını geçirmeye başlaması da bu buluşların bir çoğunun bu mecralarda kullanılmak istemesine yol açmıştır. 

Akıllı telefonlarımız, bilgisayarlarımız, televizyonlarımız, kol saatlerimiz kısacası her teknoloji bundan payını almıştır.

Yeri geldi kameralarımızı bantla kapattık, yine yeri geldi telefonlarımızı toplantılara girerken kapattık. Bunların hepsi uzak bağlantılarla erişilip yabancı şahıslar tarafından kontrolü ele geçirilebilecek şeyler olmuştur.

Şimdilerde ise yapay zeka kullanan telefonlarımız, sesli komutlarla bizlerin isteklerini yerine getiren programlar, bazen kendi kendine açılıp ortam dinlemesi yapan yapay zeka teknolojileri bu konuda bizlere ne kadar yakın olduklarını hissettiriyorlar.

Birçok firma bu konuda bir yalanlamada bulunsa da ‘ortam dinlemesi’ diye adlandırdıkları şeyin tam da bizi dinleyen ve kelimelerimizi seçerek Google arama motorlarında ya da sosyal medya platformlarımız da karşımıza öneri olarak çıkacak şeyi belirleyen en önemli araç oluyorlar.

Bu sayede bir algı oluşturarak bizleri farkında olmadan o an konuştuğumuz şeyin ihtiyaç duyduğumuz bir ürünün ya da bilginin en kısa ulaşılacak yollarını göstererek onu bir an önce elde etmemizi istiyorlar. Pazar payını ve markalarının büyümesini, popüler uygulamaların daha fazla aktif tıklanma içinde bulunmasını sağlıyorlar.

Bunun ise tek çözümü eğer kullanmıyorsak veya her an ihtiyaç duymuyorsak akıllı telefonlarımızın Google asistan, Siri benzeri sesli denetim araçlarını kapalı pozisyonda tutmak en doğrusu olacaktır.

Bu sayede belki bir nebze olsun kendimizi güvende hissetmeye devam edebiliriz.