XIAOMI Bir Devir Kapanıyor Mu?

XIAOMI Bir Devir Kapanıyor Mu?

0 w7t0djXujEKHhbiQ

XIAOMI Bir Devir Kapanıyor Mu?

XIAOMI BTK Sorgulamasına Takılmak İstemiyor! Kaçak Yollarla Getirilen Cihazlara Atılan İMEI Numaraları Tarih mi oluyor? Türkiye’de en çok kullanılan akıllı telefon markası XIAOMI IMEI kaydından nasıl çıkacak?

Akıllı telefon pazarında her geçen gün hız kesmeden büyüyerek rakiplerini geride bırakmaya devam eden ve adından sıkça söz ettiren XIAOMI şimdilerde telefonlarında bambaşka bir şeyler deniyor.

Yenilikçi yapısıyla ve çıkarttığı elektrikli ürünlerle yıldızı parlayan marka, satış rakamlarında yakaladığı başarıyı devletlerle de arasını sıkı tutarak korumak istiyor. Bu konuda üzerine düşeni her zaman yapacağını duyuran akıllı telefon üreticisi, BTK’nın kaçak yollarla Türkiye’ye getirilip IMEI atılarak kullanılan cihazlara karşı başlattığı incelemelere de kendi cihazlarındaki açıkları kapatarak IMEI atılmasının önüne geçecek yazılım ve donanımlarla destek veriyor.

IMEI ATARAK KULLANMAYA SON MU?

Peki yurtdışından getirilen cihazlar pasaport kaydı yapılmazsa kullanıma kapatılacak mı? IMEI nasıl atılır? XIAOMI telefonlara IMEI atmak imkansız mı? RSA ne demek?

Eskiden yolcular beraberinde getirdikleri akıllı telefonlarını pasaport kaydı yaptırarak bir miktar ücretini ödeyerek kullanmaya başlıyorlardı ve çok hesaplıya geliyordu. Bu yüzden birçok kişi yurtdışı telefon fiyatlarına yöneliyordu ve bulabildiği ilk fırsatta kendine bir cihaz temin ediyordu.

Bu tutarın son dönemlerde artmasıyla aradaki makas farkı git gide kapandığı için yurtdışı ve yurtiçi fiyatlarında pasaport kaydıyla beraber aynı hesaba geldiğinden bu seferde çareyi farklı yollarda arayarak kaçak yollarla kullanmak istedikleri telefonları IMEI kaydı yaptırmadan yazılımlarla kullanmalar başladı.

Bu yazılımlar sayesinde kullanılan telefonlardan her ne kadar kar edilse de ansızın telefonsuz kalabilme riski de her geçen gün artmaktadır.

BTK tarafı ise bu durumun yasal bir yol olmadığı ve suç olduğu için bu konunun önüne geçecek çalışmalar başlattı. Sistem tarafından otomatik olarak tespit edilip bu cihazları devre dışı bırakacak yazılımlarla çalışmalarını sürdüren BTK, XIAOMI tarafından da güzel haber aldı.

XIAOMI akıllı cep telefonları Türkiye’de en çok kullanılan cep telefonu olurken satış rakamlarının tam tersini gösterdiği bu durum karşısında akıllara şu soruları getirdi?

XIAOMI Telefonlara IMEI Atılıyor mu?

XIAOMI Telefonlara IMEI Atmak Kolay mı?

XIAOMI Telefonlara IMEI Neden atılıyor?

Apple IOS tarafında neredeyse hiç görmediğimiz IMEI atma/klonlama durumu Android tarafında da artık tüm markalar tarafından önlemler alınarak sıfıra indirgenmeye çalışılıyor. Bu konuda her ne kadar biraz geç kalmış olsa da XIAOMI konuyu kökten çözecek donanım ve yazılımı da bulmuş oldu.

Yurtdışından en çok getirilerek IMEI atılarak kullanılan telefon markası olma özelliği taşıyan XIAOMI önümüzdeki günlerden itibaren hiçbir şekilde buna müsaade etmeyeceğini göstermiş oldu. RSA güncellemesiyle çift sim kartlı telefonları dahil tüm telefonlarında donanım ile yazılımı birleştirerek IMEI atma/klonlama işlemine son veren XIAOMI, kırılması güç bir şifrelemeyle bu konuda güven veriyor.

RSA Nedir?

128 bitlik koruma kalkanıyla şifrelenen ve kırılması imkansız olan RSA yazılımla donanımın bir arada olduğu bir bileşendir. Herhangi bir yazılımla kırılarak cihaza müdahale edilmesi için yaklaşık olarak 1.5 milyon yıl süreye ihtiyacınız var demektir. Bu denli yüksek kapasiteli şifrelemeyle cihazlarına artık IMEI attırılarak kullandırmayacağını açık açık ilan eden XIAOMI bakalım önümüzdeki günlerde nelerle karşılaşacak.