Xiaomi, MIUI 12.5 Sonrası Google Servislerini Engellemeye Başladı

MIUI 12.5 sonrasında Google Mobil servislerinin yüklenmesi engelleniyor mu? Çin sürümünde geçerli olan durum ne?

MIUI 12.5 

MIUI 12.5 sürümünü yayınlamak için çalışmalar devam ederken, yeni sürüm için radikal kararlar da alınmaya başlandı. Son alınan karar ise bir hayli şaşırtıcı oldu. Öyle ki Xiaomi, yeni sürümün yüklendiği akıllı telefonlarda Google Mobil Hizmetleri kullanımını engelledi.

Google Mobil Servisleri’ni yüklemek isteyen kullanıcılar, engelleme ile karşı karşıya kaldıklarını söylemeye başladıktan sonra konu gündem oldu. Birçok kullanıcı tarafından aynı mesaj gelince, Xiaomi tarafından da açıklama gecikmedi.

Bunu da Okuyun: Xiaomi Mi 11 Lite Sızdı! İşte Özellikler

Çin’de MIUI 12.5 ile Google Mobil Servisleri’ni Yüklemek Engellenecek

Başta belirtmek gerekiyor ki karar şu an için sadece Çin’i ilgilendiriyor. Xiaomi kullanıcıları bilecektir ki MIUI arayüzü Çin’de ayrı global olarak ise ayrı kullanılıyor. Global sürümde Google uygulamaları ve servisleri var ve Android temelli tüm lisanslar bulunuyor.

Fakat Çin sürümünde Google Mobil Servisleri yok. Bunun yerine Çin’in kendi uygulamaları kullanılıyor ve Çin’in kendi uygulama mağazasına yer veriliyor. Fakat Çin sürümünde sonrasında Google mobil servis eklemeleri de yapılabiliyor. En azından yapılabiliyordu.

MIUI 12.5 güncellemesi sonrasında bu durum değişiklik gösterecek. Yeni sürümü alan Çinli kullanıcılar dışarıdan Google servislerini yükleyemeyecek. Telefonlarda Google servislerinin olması tamamen engellenecek.

Xiaomi tarafından yapılan açıklamada bu durumun nedeninin uyumluluk sorunları olduğu söylendi. Fakat tabii ki bir yandan da Çin ile ABD arasındaki sürtüşme biliniyor. Yakın zamanda Xiaomi markasına yapılan yatırımların durdurulması için karar alan ve markayı kara listeye alan ABD için karşı adım atılmış olabilir.

Bunun için kesin bir şey söylemek mümkün değil çünkü kararın gerekçesi olarak uyumluluk sorunları açıklaması yapıldı. Bu karardan sadece Çin kullanıcılarının etkilendiğini de bir kez daha hatırlatmak isterim. Global sürüm için böyle bir durum yok. Zaten global sürümde böyle bir karar alınırsa asıl o zaman, Xiaomi çok tartışılmaya başlar.