Xiaomi, ABD’nin Kara Listesine Alındı! Peki Durum Ne?  

Xiaomi, ABD'nin kara listesine girdi. Peki şimdi marka için nasıl bir adım atılacak? Lisanslar durumdan etkilenecek mi?

Xiaomi kara liste

En büyük akıllı telefon üreticileri arasındaki yerini alan Xiaomi, geçtiğimiz gün şok bir haberle gündeme geldi. Trump yönetimi ünlü Çinli markayı kara listeye ekledi.

Kaynaklardan gelen bilgilere göre yönetim, Çin ordusu ile bağlantısı olduğu iddia edilen markaların listesine Xiaomi markasını da ekledi ve böylece marka ABD kara listesine taşınmış oldu.

Markanın kara listeye alınmış olmasının ardından akıllara hemen Huawei geldi. Bir başka Çin devi olan Huawei, yine kara listeye alınan markalardan biri olmuştu ve bu nedenle hala hiçbir ABD markasıyla çalışma yapamıyor. Peki, Xiaomi için de durum aynı mı olacak?

Bunu da Okuyun: MIUI 12.5 ile Kameralar Değişiyor – İşte Yeni Özellikler

Xiaomi’nin Durumu Huawei Gibi Olmayacak

Alınan bu kararla beraber marka kara listeye alınmış oldu ama Huawei ile Xiaomi’nin alındığı kara listelerin farklı olduğu söyleniyor. Xiaomi’nin şu an için ABD’li markalarla çalışmaya devam edebileceği açık bir şekilde söyleniyor. Qualcomm ile yapılan ortaklığın bitmesi ya da Android lisanslarının kaybedilmesi gibi bir durum yok.

Şu an için sadece ABD yatırımcılarının Xiaomi ile yatırım anlaşması yapılmasının önüne geçiliyor. Eğer yatırımcılar Xiaomi üzerinden hisse almış ise bu durumda da hisselerini satmaları gerekiyor. Hisseleri satmak için verilen süre ise 21 Kasım 2021 olacak belirlenmiş durumda.

Xiaomi’nin bunun dışında şu an için markalarla çalışmasında herhangi bir sorun yok. Konuya ilişkin olarak Xiaomi Türkiye tarafından da yapılmış olan bir basın açıklaması bulunuyor. Bu basın açıklamasına da yer veriyoruz.

Xiaomi Türkiye’nin Resmi Açıklaması:

”Şirketimiz varlık gösterdiği bölgelerin ilgili yasa ve yönetmeliklerine uygun olarak faaliyetlerini yürütmekte ve tamamen bireysel ve ticari kullanıma yönelik ürünler ve hizmetler sunmaktadır. Şirketimiz Çin ordusuna ait değildir, Çin ordusuyla herhangi bir bağı bulunmamaktadır ve NDAA’da (ABD Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası) belirtildiği şekilde “Komünist Çin Askeri Şirketi” değildir.

Şirketimizin ve hissedarlarımızın çıkarlarını korumak üzere gerekli tüm önlemler tarafımızdan alınacaktır. Şirketimiz, bu sürecin olası sonuçlarının grup üzerindeki etkilerini değerlendirmek üzere detaylı incelemelerini sürdürmektedir. Gerekli olması halinde ilerleyen günlerde ek açıklamalar yapılacaktır.”