Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 İncelemesi – En Detaylı!

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 özellikleri ve tasarımı konusunda merak edilen her detay. İşte yeni Scooter!

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2, Çinli teknoloji devinin en çok satan akıllı ürünlerinden bir tanesi. Kullanışlı tasarımı, başarılı teknik özellikleri ile dikkat çeken tamamen elektrikli scooter artık resmi olarak da ülkemizde satın alınabiliyor.

Peki elektrikli scooter modelleri içerisinde kalıcı bir yere sahip olan serinin özellikleri neler? Xiaomi güncellenmiş olan bu versiyonda nasıl ayrıcalıkları beraberinde getiriyor? İncelememizde tüm bu sorulara cevap bulmaya çalışacağız.

Bunu da Okuyun: Xiaomi Türkiye Resmi Alışveriş Adresi Mishoptr Sitesini Açtı

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 Tasarımı

Şık olduğu kadar sağlam olduğunu da gördüğümüz elektrikli scooter modeli, havacılık sınıfında alüminyum alaşımlı bir malzemeden üretilmiş. Bu cihazın sağlamlığının artmasını sağladığı gibi, taşıma kapasitesinin de artmasına neden olmuş. Ayrıca kullanılan malzeme, scooter ağırlığını da minimum seviyeye getirdiği için, scooter kolayca elde taşınabilir seviyede. Toplam ağırlık 14.2 kg olarak açıklandı.

Merdivenlere ya da engellere geldiğiniz zaman, scooterı kolayca taşımanız için 14.2 kg gayet iyi bir değer. Maksimum yük taşıma kapasitesi ise 100 kg seviyesinde. Kullanılan malzemenin sağladığı avantajlar bunlar.

Bunun dışında genel tasarım için önemli bir avantaj daha var. O avantaj cihazın katlanabiliyor olması. Biraz önce belirtiğimiz gibi bir engele ya da merdivene geldiğiniz zaman, tek yapmanız gereken konsol kısmını (yani kontrolü sağladığını gidon kısmını) aşağı doğru katlamak. Sadece 3 saniye içerisinde katlanabileceği söylenen Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2, bu şekilde çok kolay olarak taşınabiliyor.

Yeniden açmak ve kullanmak istediğinizde de yine 3 saniye içerisinde scooterı kullanılabilir hale getirebiliyorsunuz.

Genel tasarım üzerinden ilerlemeye devam edelim. Yavaş yavaş özel bölümlere doğru geçeceğiz. Genel tasarımda son söyleyebileceğim şey, scooterın orta kısmı. Birinci nesilde ya da diğer birçok rakipte, sürücünün yer aldığı bu kısım çok dar tutuluyor.

Fakat aynı şey Pro 2 için geçerli değil. Kolayca iki ayağın yerleştirilebileceği şekilde tırtıklı bir yüzey kullanılmış ve alanın yeterli genişlikte olduğunu görüyoruz. Bu da genel tasarımı oldukça başarılı kılmış. Şimdi isterseniz tasarım kısmında özel bölümlere doğru ilerleyelim.

İkinci nesil 8.5 inç Pnömatik Lastikler: Scooterın lastikleri hem teknik açıdan çok iyi hem de tasarım açısından çok güzel bir artı katmış. Kırmızı çizgilerle donatılmış olan lastik çeperi dışında dış kısımda da tutuşu arttıracak olan özel desenlere yer verilmiş.

Delinmeye karşı direnç gösteren bu lastikler, ikinci nesil olarak güncellenmiş ve sağlamlığı %50 oranında arttırılmış olan lastikler. Patlamaya karşı ek koruması da bulunan lastikler sadece düz zeminler için tasarlanmadı. Bahsettiğimiz özel desen yapısı da bunun için geçerli. Asfalt dışında scooterı çimen zeminlerde, taşlı zeminlerde ve toprak yollarda da kullanabilirsiniz.

Yenilenmiş Far Bölümü: Pro 2 ön kısımda yenilenmiş bir far bölümüne yer veriyor. 2W gücünde ve ultra parlak olan far bölümünün tam ön kısma orantılı bir şekilde yerleştirildiğini görüyoruz ki bu tasarım, daha rahat aydınlatma sunulması için benimsenmiş. Ayrıca karşıdaki kişileri de rahatsız etmemesi için özel bir tasarıma yer verilmiş. Işık açısı 10 metreye kadar rahat görüntü sağlayacak şekilde optimize edilmiş. Tabii ki far ayarlarını da yine siz özel olarak yapabiliyorsunuz.

Yükseltilmiş Olan Yeni Stop Lambaları: Hem güvenlik için hem de tasarım açısından önemli olan yeni stop lambaları da Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 modelinin en çok dikkat çeken yanlarından. Daha büyük, daha parlak bir stop lambası var. Yerleşim olarak da biraz daha yukarı taşınmış. Farı açtığınız zaman otomatik olarak açılan stop lambası, frene basıldığı zaman ise tıpkı arabalarda olduğu gibi yanıp sönüyor ve hem yayalara hem de araçlara bir uyarı sunulmuş oluyor. Aynı zamanda reflektör görevi de gören yeni stop lambalarının tasarımını seveceğinize eminim.

4 Tarafta Reflektörler: Güvenlik sadece sunulan teknolojik sistemlerle olmuyor. Bahsettiğimiz gibi aydınlatma sistemlerinin ve uyarı ışıklarının da çok iyi olması gerekiyor. Bu da tasarımda bazı özelleştirmelerin yapılmasının gerekliliğini ortaya çıkarıyor.

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 far ve stop lambasına ek olarak arkada, önde, yanlarda olmak üzere 4 tarafta reflektöre yer veriyor. Gece sürüşünü daha güvenli hale getirecek olan reflektörlerin malzeme kalitesi de yüksek tutulmuş. Bu sayede Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 kullanıcılarının güvenle yoluna devam etmesi sağlanmış. En azından trafikte farkındalığı arttırmak için bunlar güzel tasarım oynamaları.

Tasarımın Artı Noktaları Neler?

Tasarım Eksi Noktalar Neler?

Tasarım Notu: Tasarım kişiden kişiye değişir ama kesinlikle değerlendirilmesi gereken ve görülmesi gereken bir tasarım var.

Teknik Açıdan Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 Özellikleri

Teknik özellikler elektrikli scooter modelleri için çok önemsenmiyordu. Fakat bu eskidendi. Artık yeni modellerde çok ciddi rekabet var ve modellerin ne kadar iyi olduğu tartışılıp duruyor. Her zaman için daha güçlü modeller ve daha iddialı teknik donanıma sahip olan modeller tercih edilir oldu. Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 incelemesi kapsamında biz de Xiaomi’nin canavarını bu açıdan değerlendireceğiz. Bakalım teknik olarak neler getirmişler.

Yenilenmiş Olan Güçlü Motor

Yeni seride motor gücü yükseliyor. 600W’a kadar maksimum çıkışlı 300W güç sunuluyor ve bu da engebeli arazilerde bile güzel bir sürüş deneyimi demek oluyor. Küçük bir not eklemek isterim. Türkiye resmi tanıtımında motor gücü standart motor gücünün de 300W değerinde olduğu vurgulandı. 600W maks çıkış sizi yanıltmasın. Diğer değerlerde zaten herhangi bir değişiklik yok.

Bu motor gücüyle beraber scooter %20 eğimli olan yokuşları çıkabiliyor. Rahat bir şekilde tırmanma yapılabiliyor ama daha üzerinde eğimler için yeterli güç yok. Maksimum hız değeri ise 25 km/s olarak açıklandı. Ama bu değerin dijital olarak sınırlandırıldığını düşünüyoruz. Maksimum taşıma kapasitesi ise 90-100 kg arasında. Üzerinde kilolarda nasıl tepkiler vereceğini bilemeyiz.

Motor Notları

Maksimum Güvenlikte Lityum Pil

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 pil konusunda da güncellenmiş olan bir scooter modeli. Model, 446 Wh’lik bir pil sunuyor. Sürücü bölümünün hemen altında olan piller, maksimum güvenlik için tasarlanmış durumda.

Her hangi bir darbeden etkilenmemesi için pilin etrafında özel bir kaplama da var. Bu pille beraber serinin ulaşabileceği maksimum menzil ise 45 km olarak açıklandı. Kullanım, menzil değerlerini değiştirebilir. Eğer ağırlığınız fazla ise ve sürekli en yüksek hızda kullanıyorsanız, Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 pili çok uzun süre dayanmayabilir. Bu standart değer.

Pil Notları

Özel Olarak Tasarlanmış olan KERS Sistemi

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 geri kazanım özelliği destekleyen bir cihaz. Bu scooter modelinde, kinetik enerjinin geri kazanımı sistemi olan KERS sistemi kullanılıyor. Her frene bastığınız zaman ya da yokuş aşağı, motorsuz olarak yapılan hareketlerde elde edilen kinetik enerji, geri kazanılabiliyor.

Bu da menzili daha da iyileştirmenizi sağlayan bir geri kazanım oluyor. Mi Home uygulaması üzerinden geri kazanımı görebilir ve ayarlarını da yapabilirsiniz. Bu sistem, akıllı telefon üzerinden kontrol de sunmakta.

Detaylandırılmış Olan Merkezi Kontrol Sistemi

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 merkezi kontrol sistemi yenilenmiş durumda. Merkezi kontrol sisteminin nasıl iyileştirildiğini görmek için 4 alt başlık açacağım.

1.Rahat Bir Kavrama Alanı

Sürüş deneyimini iyileştirmek ve kolaylaştırmak için gidon kısmında yenilenmeye gidilmiş. Kontrolü kolaylaştıracak olan tutuş alanları TPR malzemeden üretilmiş ve kaymayı engelliyor. Daha uzun süreli kullanımlarda bile herhangi bir sorun yaşamadan rahat sürüş elde edebiliyorsunuz.

2.Çok İşlevli Yeni Kontrol Paneli

Bilgi, sürüş güvenliği için çok önemli. Bunun farkında olan Xiaomi, yeni bir kontrol ekranı getiriyor. Dijital olan gösterge alanı, 8 farklı verinin gösterilmesini sağlıyor. Güç durumu, kilit durumu, hız modu, bir bakışta hız değeri ve diğer birçok sürüş bilgisinin verildiği ekran sürüş sırasında çok işinize yarıyor. Özellikle kalan şarjın detaylandırılması çok önemli bir özellik.

3.Hassaslaştırılmış Olan El Gazı

Yumuşak bir şekilde hızlanma ve geri bildirim özelliği ile daha iyi kontrol sunulması açısından el gazlarının da güncellendiğini görüyoruz. Bu da sürüş deneyimini artıran kısımlardan birisi.

4.Tek Tuşla Kontrol Sistemi

Ekranın altında yer alan tek tuş, birçok işlev için tanımlanmış olan bir tuştur. Bu tuş sayesinde tek düğme ile çok sayıda işlevi yerine getirebiliyorsunuz. Farları açma kapama, hız modları arasındaki geçiş, güç ayarları bu kısımdan yapılabiliyor.

Görüldüğü gibi yeni ekranla beraber merkezi kontrollerin de güncellenmesi sağlanmış ve bu Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 sürüş deneyimi için çok önemli bir adım olmuş.

Ön ve Arka Kısımda Çift Fren Sistemi

Otomobiller üzeri kapalı. Bu seri motorlar gibi iki teker üzerinde gittiğiniz bir seri. Haliyle güvenlik için daha fazla özen gösterilmeli. Tamam hızlar çok yüksek değil ama bazı durumlarda 25 km hız bile ölümcül olabilir. Güvenlik sistemleri bu konuda çok önemli.

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 güvenlik konusunda da başarılı. Yeni seride yeni bir fren sistemi var. KERS destekli olan fren sistemi, arka tekerlekte daha geniş ve delikli bir fren diski ile donatılmış.

Ön kısımda ise E-ABS rejeneratif kilitlenme önleyici fren sistemi kullanılmış. Bu iki sistem frenleme sırasında ardı ardına devreye giriyor. Bu sayede hem fren mesafesi kısaltılıyor hem de size bir manevra şansı veriliyor.

Bir elektrikli scooter modelinden güvenlik istiyorsanız böyle bir fren sistemine yer verilmesi gerekiyor. Zaten tasarım kısmında tekerlerden söz ettiğimiz için bu kısmı tekrar anlatmak istemiyorum ama tekerler de özel yapım ve güvenliği artırmak odaklı olarak kullanılmış olan özel seriler.

BMS Akıllı Pil Koruma Sistemi

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 pil özellikleri için paylaşım yaparken, BMS sistemini neden anlatmadınız diye sorabilirsiniz. Bu kısmı pil içerisinde değil de güvenlik içerisinde tutmak istediğimiz için böyle bir şey yaptık. Scooterın en hassas kısmı olan pil, BMS akıllı pil yönetimi sistemi ile korunuyor.

Akıllı koruma sistemi olarak gösterilen bu sistem pili güvende tutmak için kullanılıyor. Pilin sağlığını akıllı telefonunuzdaki Mi Home uygulaması ile kontrol edebilirsiniz. Eğer pilinizde bir sorun varsa uygulama direkt olarak sizi uyaracaktır. Pilde uyarıya neden olan koruma sistemlerinde ise şu uyarılar var;

Tüm bunlar için Mi Home uygulaması devreye giriyor ve size tam anlamıyla koruma sunuyor. Anında uyarı sistemi sizi uyardığı zaman Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2‘yi şarjdan çıkarın o kadar.

Kolay Geçişli 3 Farklı Hız Modu

Akıllı bir cihazdan söz ediyoruz. Öyle tek düze bir kullanım olması da kabul edilebilir bir durum olmayacaktır. Bunun için seride 3 farklı moda yer veriliyor. Yaya modu, Spor Modu ve Standart Mod.

Bu üç mod arasında da kolayca geçiş yapabiliyorsunuz. Modlar arasında geçiş yapmak, tek tuşa basarak gerçekleştirilebiliyor. Yine herhangi bir sınırlamamız yok.

Bunu da Okuyun: Mi Home Uygulaması Nedir? Nasıl Kullanılır?

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 ile Mi Home Uygulaması

Xiaomi’nin böyle cihazları için sunmuş olduğu kontrol uygulamaları var. Bu seri de diğer birçok akıllı ev eşyasında olduğu gibi uygulama üzerinden kontrol edilebilir. Mi Home uygulaması üzerinden kontrol edilebilen cihaz, yeteneklerine yetenek katıyor demek yanlış olmaz. Uygulama cihazınızı anında tanıyor ve isimlendirmenizi sağlıyor. Peki, bunun dışında uygulama üzerinden Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 kontrolü için yapabileceklerimiz neler?

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 Fiyatı Nasıl?

Böyle bir ürünü ucuza almanız ne yazık ki mümkün değil. E tabii ki bir de döviz kurunun durumunu düşünmek gerekiyor. Döviz kuru düşünüldüğü zaman da fiyatların 1-2 bin seviyesinde kalması beklenemez. Bu seri ülkemizde 5.499 TL gibi bir satış fiyatına sahip. Bütçe dostu diyemeyiz ama bütçe sorununuz yoksa alınabilecek başarılı bir ulaşım aracı diyebiliriz. Özellikle yazlık bölgeler için vazgeçilmezlerden olabilir.

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 Artıları

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 Eksileri