Çinli Devden Yepyeni Bir Teknoloji: Xiaomi UWB

Xiaomi'nin akıllı ev ürünleri için kullanılacak Xiaomi UWB teknolojisi duyuruldu. Xiaomi UWB neler sağlayacak?

Xiaomi UWB

Xiaomi, akıllı ürün teknolojileri konusunda çok başarılı. Özellikle akıllı ev eşyaları denildiği zaman marka yavaş yavaş rakipsiz olmaya doğru gidiyor. Akıllı ampuller, robotlar, ısı kontrol cihazları ve buna benzer daha birçok akıllı ürün teknolojisinin geliştirilmesi bir yana, bu akıllı ürünlerin doğru bir şekilde çalışması adına da sistemler geliştiriliyor. Bu konuda son adım Xiaomi UWB teknolojisi oldu.

Cihaz kontrollerinin sınıfını değiştirecek olan yeni sistem, biraz daha başarılı bir kontrol artısı kazandırıyor. Hiç uzatmayacağım ve bu sistemin nasıl çalıştığından ne gibi bir artı sağlayacağına kadar detaylara geçeceğim.

Bunu da Okuyun: Redmi 8A ve Redmi 7A için MIUI 12 Tarihi Belli Oldu

Xiaomi UWB Neler Sağlıyor?

Xiaomi’nin akıllı ev ürünlerini kontrol etmek için Wi-Fi ağlarını kullanmak gerekiyor. Mesela bir temizlik robotunun telefondan kontrol edilmesi için temizlik robotu ve telefonun aynı ağ üzerinde olması gerekiyor.

Xiaomi UWB sistemi ise bunu değiştiriyor. Wi-Fi ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Ultra geniş bant teknolojisi olarak da gösterilen bu sistem, 500 MHz ve daha üzerinde bant genişliği kullanıyor. Evdeki tüm akıllı ev ürünlerini kontrol edecek mini bir GPS sistemi kurulmuş oluyor.

Geniş bant teknolojisi akıllı ev cihazlarının konumlarını da doğru bir şekilde tespit etmek mümkün. Her şey çok iyi ve Wi-Fi ağına göre çok daha stabil bir çalışma sunuluyor ancak bir sorun var.

Xiaomi UWB sistemini kullanmak ve tüm akıllı cihazları kontrol etmek için ilk kurulumda bazı ekipmanlara ihtiyaç var. Anten ve benzeri GPS ekipmanlarının kurulması ve yerel bir GPS ağı oluşturulması gerekiyor ki bunun için her kullanıcının ekipman kurması pek mümkün değil.

Haliyle Xiaomi UWB sisteminin yaygınlaşması noktasında sorunlar yaşanabilir. Kolay kolay bu sistemin yaygınlaşmasını beklemiyoruz ama Wi-Fi karşısında önemli bir alternatif olduğunu da söylemeden geçmemiş olalım.