MIUI Sürümündeki Harfler ve Sayılar Ne Anlama Geliyor?

MIUI sürümlerinde yer alan harfler ve sayılar neyi ifade ediyor? Güncellemeler hakkında bilgi veren kodlar ve anlamları.

MIUI 6

Yeni bir MIUI güncellemesi yayınlandığı zaman, akıllı telefonunuzun yazılım sürümünün değiştiğini görürsünüz. Yayınlanan güncellemelerle beraber yenilenen seri numaraları ya da sürüm numaraları farklı harfler ya da rakamlar içermektedir.

İlk bakışta anlamsız olarak gelen bu harfler ve sayılar, mobil cihazlar ve Android sürümler için benzersiz sürüm numaralarıdır. Yani aslında kullanılan her harfin, her sayının ve kodun bir anlamı var. Bu kimi zaman Android sürümünü işaret eden bir sayı olurken, kimi zaman güncellemenin hangi bölgede yayınlandığını gösteren bir harf oluyor. Peki, MIUI güncellemelerinin sürümlerinde gördüğümüz harfler ya da rakamların anlamları neler? Gelin beraber incelemiş olalım.

Bunu da Okuyun: Hediyeler Dağıtan Xiaomi 10.yıl Mobil Oyununu Kaçırmayın

MIUI Sürümüne Eşlik Eden Harflar ya da Sayıların Anlamları

En basit olan kısımdan başlamak istedim. Önce yeni bir güncelleme geldiği zaman gördüğünüz sayıların ne anlama geldiğini ele almak istiyorum. Bunun için eskilere gideceğim ve kaynağımızda da verilen örneği ele alacağım. Sürümümüz 11.0.9.0 PCXEUXM olsun. Eğer gelen güncelleme beta ise sayısal kısmın anlamı farklı, kararlı sürüm ise sayısal olan kısmın anlamı farklı olacaktır.

Sayılar için anlamlar bunlar. Genelde arayüz güncellemesinin hangi versiyonunu kullandığımızı yani MIUI 12 gibi versiyonları bu sayısal kısımdan anlıyoruz. İkinci bölüm ise harfler.

Harfler Ne Anlama Geliyor?

Bu kısım asıl önemli olan kısım. Güncellemenin hangi Android sürümüne ait olduğu, hangi bölge ve hangi akıllı telefon modeli için geçerli olduğunu göstermekte. Şimdi ilk kısımdan başlayarak anlatalım.

MIUI Sürümündeki İlk Harf: Android sürümünün hangisi olduğunu ifade eder. MIUI geldi ama hangi Android sürümünde geldi bunu görürsünüz. Sürümlere göre kullanılan harfler aşağıda

MIUI Sürümündeki İkinci ve üçüncü harf: MIUI güncellemesinin hangi cihaz için geçerli olduğunu gösterir. Mesela CO Redmi Note 8 güncellemesi olduğunu ifade eder gibi.

Bunlar Mi modelleri için geçerli olan kodlar. Fakat biliyoruz sadece Mi modelleri yok. Bunun yanında Mi Mix var, Mi Note var, Mi Max var. Direkt Xiaomi dışında Redmi ve POCO modelleri de var. Bunları da paylaşalım.

Mi Note Modelleri için kodlar

Mi Max Modelleri için kodlar

Mi Mix Modelleri için kodlar

Android One Modelleri için Kodlar

Xiaomi akıllı telefonları için kodlar bunlardan ibaret. Biz bu kodları Redmi telefonlar için de paylaşmak istesek ne olur? Hem Redmi Note modelleri hem de ana modeller için bakalım bu kodlar ne anlama geliyor.

Redmi Note Modelleri için Kodlar

Bunlarda Redmi Note modelleri için geçerli olan kodlar oldu. Geçelim ana modellere.

Redmi Modelleri için Kodlar

MIUI Sürüm Dördüncü ve Beşinci Harfler: Diğer ise güncellemenin geldiği bölge hakkında bilgi verilmekte. Global sürümden tutun da Çin sürümüne kadar.

MIUI Sürüm Altıncı ve Yedinci Harflar: Son harfler ise operatörler ile alakalı olan harflerdir. Ülkemizde çok kullanılmıyor ama kodlar şöyle:

MIUI sürümündeki harflerin ve sayıların anlamları bunlar. Artık güncellemeyi gördüğünüz zaman, bu güncellemenin hangi telefona ve hangi sürüme ait olduğunu anlayabileceksiniz.