MIUI Cleaner Yasaklandı – Neden Açıklandı?

Hindistan'ın yasakladığı yeni uygulama MIUI Cleaner oldu. Xiaomi konuya ilişkin detaylı bir açıklama yayınladı.

MIUI Cleaner

Daha iki gün oldu olmadı Hindistan, Xiaomi’nin resmi tarayıcısı olan Mi Browser tarayıcıyı yasaklama kararı almış ve tarayıcıyı yasaklamıştı. Hindistan’da en çok satan marka olan Xiaomi, bu karardan çok etkilenmiş ve büyük bir kullanıcı kitlesini kaybetme durumuyla karşı karşıya kalmıştı.

Bir taraftan markanın Mi Browser tarayıcının kullanıcılarını kaybetmesi bir diğer taraftan ise Hindistan pazarında leke yemesiyle sonuçlanacak olan kararın etkisi geçmemişken, benzer bir durum yaşandı. Bu sefer MIUI Cleaner uygulaması yasaklandı.

Bunu da Okuyun: Xiaomi Mi Browser Pro Tarayıcı Yasaklandı

MIUI Cleaner Neden Yasaklandı?

Hindistan resmi kararına göre artık ülkede satılan hiçbir telefonda MIUI Cleaner kullanılamayacak ve sonradan indirilemeyecek. Uygulamanın yasaklanmasının nedeni ise yine aynı. Yine uygulamanın verileri çaldığı konusunda bilgi verildi. İddialara göre bu uygulama daha önce kullanıcı verilerini çaldığı tespit edilen Clean Master uygulamasının alt yapısını kullanıyor.

Clean Master altyapısının kullanılmasıyla beraber aynı şekilde kullanıcı verilerinin sızdırılmasına neden olduğu iddiası var ama Xiaomi bunu yalanlıyor. Bu uygulamanın tamamen bağımsız ve marka tarafından geliştirildiğini söyleyen Xiaomi, konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

Twitter hesabından yayınlanan açıklamada iddialara bir bir cevap verildi. Hindistan’da pazarını kaybetmek isteyen marka, önce tüm telefonlardan ön yüklü olarak gelen programı kaldırdıklarını açıkladı. Yani artık yeni bir telefon alındığında da bu uygulama olmayacak. Bir nevi karara uyulmuş oldu.

İddialara karşı ise tabii ki inkar geldi. Xiaomi kesinlikle kullanıcı verilerini almadıklarını söylüyor. Hatta 2018 yılında Hindistan’da veri merkezleri kurduklarını ve Hintli kullanıcıların tüm verilerinin bu veri merkezlerinde depolandığını da söylüyor. Dışarıya herhangi bir şekilde veri çıkışının olmadığını söyleyen Xiaomi, bir yandan kendini bir yandan MIUI Cleaner uygulamasını savunuyor.

Ama işin temelinin nereye bağlandığı kesin. Bu yasakların nedeni daha önce söylediğimiz gibi Çin ile Hindistan arasındaki itişme. Mi Browser tarayıcı da yasaklama kararının alınmasından sonra da söylemiştik diğer uygulamalar için de benzeri karar gelecek. Yine söyleyelim benzer uygulamalar için aynı kararlar devam edecek gibi.