Xiaomi Tarihçesi – Firma Nasıl Kuruldu?

Xiaomi tarihçesi nasıl? Çin temelli firma Xiaomi nasıl kuruldu? Firmanın kuruluş ve büyüme hikayesi.

Xiaomi tarihçesi

Xiaomi’yi Türkiye’de duymadan kalmadı. Ülkemizde resmi anlamda faaliyette olan marka onlarca modeli Türkiye’ye soktu. Bu kadar popüler, yüksek satış rakamları ile Türkiye’de göze batan markanın tarihini merak ettiğiniz oldu mu? Xiaomi tarihçesi nasıl? Bu marka nasıl kuruldu?

Merak eden çok fazla teknoloji tutkunu olduğunu biliyoruz. Belki bir Xiaomi telefon kullanıyorsunuz ve bu markanın geçmişini de öğrenmek istiyorsunuz. Aslında çok köklü bir tarihi yok ama Xiaomi’nin ortaya koymuş olduğu bu güzel başarı hikayesinin detaylarına inelim ve markanın tarihini öğrenelim.

Bunu da Okuyun: Mi Home Uygulaması Nedir? Nasıl Kullanılır?

Xiaomi Tarihçesi – Kurulum Aşaması

Firmanın temellerini atan isim, şu an da lideri konumunda olan isim Lei Jun. Şu an CEO konumunda olan ismin teknolojiye olan tutkusu okul yıllarından başlıyor. Önünde Apple gibi önemli bir örnek olan CEO Lei Jun, okul yıllarında Apple’ın kuruluş hikayesini anlatan bir kitabı okuduğu zaman, kendi işini kurmaya karar vermiş ve yola çıkmış.

Okuldan mezun olmasının ardından ünlü isim ilk firmasını açmış ama bu Xiaomi değil. Bu firma ünlü ismin kendi ülkesinde iş yapacak ve Çince verilerin daha iyi işlenmesini sağlayacak olan bir işlemci üretim firması.

Sanıldığının aksine ünlü CEO hemen başarıya ulaşamıyor ve ilk firmasından hüsranla ayrılıyor. Bu süreçte çalışmalarına devam eden Lei Jun, yeni bir firma açmak yerine Çin’in en büyük firmalarından biri olan Kingsoft’a giriş yapıyor. Xiaomi tarihçesi içerisinde firmanın önemli bir yeri var. Çünkü Lei Jun burada CEO pozisyonuna kadar ulaşıyor ve çok yüksek bir tecrübe elde ediyor.

Yavaş yavaş ünlü yöneticinin aklında yeni bir marka oluşturma fikri oluşuyor ve 2010 yılında Xiaomi’nin temellerini atıyor. Tabii ki bunu tek başına yapması mümkün değil. Kariyerinde Google, Microsoft gibi dev firmalar olan Lin Bin ile beraber çalışan ünlü isim, bugünün devi olan Xiaomi’yi 2010 yılında faaliyete açıyor.

İlk Çalışmalar ve Büyüme Aşaması

Bir firma kurmak kolay değil. Hele ki bunu 2010 yılında yapmak daha da zor. Rakipler fazla ve rekabetin çok yoğun olduğu bir alana giriyorsunuz. Haliyle Xiaomi’de ilk günden zirveyi yakalayamamış olan yeni bir firma.

6 Nisan 2010 yılında kurulan firma, ilk çalışmasını bugünün en ünlü arayüzü MIUI ile yapıyor. Kurulduğu yılın Ağustos ayında firma Android ROM olarak geçen MIUI yazılımını çıkarıyor ve yazılımı sadece kendi cihazlarına özgü olarak duyuruyor.

İlginçtir ki ilk ROM denemesinden hemen sonra akıllı telefon gelmiyor. Xiaomi tarihçesi içerisinde en ilgimizi çeken kısım burası oldu. İlk telefon kurulumun üzerinden 1 yıl geçtikten sonra geliyor. ROM’u kullanacak olan akıllı telefon, Mi 1 ismiyle tanıtılır ve kullanıcılara MIUI arayüzü de sunulur. Şimdi kullanıcılara seçme hakkı verilir.

Her şey o kadar basit değil. Yeni bir arayüz geliştiriyorsunuz ve yeni bir telefonla bunu sunuyorsunuz. Kullanıcılara bunu kabul ettirmek çok kolay bir iş değil. Bu nedenle Xiaomi, ( dikkat edin artık markanın ismiyle devam ediyoruz. 🙂 ) kullanıcılara iki farklı seçim hakkı veriyor. İsterseniz Mi 1 alır ve MIUI arayüzü yüklü olan cihazı tercih edersiniz, isterseniz Stock Android olarak bilinen temel Android’i kullanırsınız.

Bu günleri gördüğünüz için tahmin edeceğinizi düşünüyorum tabii ki çoğunluk MIUI arayüzü tercih etti ve bundan çok memnun kaldı. Yükselmeyi sağlayan da Mi 1 akıllı telefonu oldu. Bu ilk telefonu satacak herhangi bir mağaza yoktu ya da herhangi bir işletme ile anlaşılmadı.

Xiaomi tarihçesi içerisinde çok önemli olan Mi 1 modeli online olarak satıldı ve binlerce satıldı. Bu satışı sağlayan neydi? Fiyattı. Fiyat çok uygundu ve herkes denemek istedi. Deneme sonucunda memnun kalınınca, daha çok ve daha çok satış elde edildi.

Yeni Telefonlar ve Akan Giden Süreç

Yükselmeyi sağlayan Mi 1 akıllı telefonu ve MIUI arayüzü oldu ama Xiaomi bundan oluşmadı. 2012 yılının Kasım ayında Mi 2 tanıtıldı. Hemen ardından sevilen telefon Mi 1’in yeni versiyonu Mi 1S tanıtıldı.

Yine satışlar yüksek seyretti ve Xiaomi, istediğini almaya başladı. MIUI bir yandan yeni Mi modelleri bir yandan derken 2013 Nisan ayında Mi 2s ve Mi 2A tanıtıldı. Bu telefonlar dönüm noktası oldu çünkü gelişim gözle görülür bir şekilde sağlanmaya başladı.

Artık Xiaomi tarihçesi oluşmuştu ve marka yeni seriler üreterek yeni serilerde kendisine kullanıcı kitlesi oluşturmuştu.

Yeni Bir Marka ve Yükselemeye Devam

Xiaomi tarihçesi oluştu dedik ya, artık yeni tarihler yazmak gerekiyordu. Bunun için önemli bir karar alındı ve Redmi isimli bir alt firma kuruldu. Artık ürün çeşitliliği daha iyiydi. Hemen Redmi modelleri sunmak yerine marka 2013 Kasım ayında Mi 3 akıllı telefonunu tanıttı ve döneminin en hızlı 3G telefonu satışa çıktı.

Artık Samsung’a göz kırpan bir marka oluştu ve satışlar sürekli artmaya başladı. 2014 yılının Mart ayında ise Redmi canlandı ve Redmi Note ile Redmi Note Pro tanıtıldı. Note serisi ile tanıştık.

Büyüdü hızlandı ve yoluna devam etti. Şu sıralar Mi 10, Redmi Note 9 Pro gibi amiral gemisi modellerinin temelleri böyle atıldı. Apple’ın kurucularını örnek alan azimli bir lider. Düşük fiyat politikası.

MIUI’ın elde etmiş olduğu başarı markanın bu günlere gelmesini sağladı. Xiaomi tarihçesi yazımızın sonuna geldik. Marka hakkında bilgiler vereceğimiz daha çok yazı olacak. Bizi takip etmeyi unutmayın. 🙂