MIUI 12 ile Back Tap İsimli Yeni Bir Özellik Geliyor

MIUI 12 Back Tap adı verilen yeni bir özellik alıyor. Artık akıllı telefonların arka kapağı da işlevsel.

MIUI 12 Back Tap

MIUI 12 Çin’de betalarla güncellemeler almaya devam ediyor. Biz globalle ilgilenip akıllı telefonların ne zaman güncellemeye ulaşacağını takip ederken Xiaomi, her beta için yeni bir özelliğin de testlerini yapıyor. Daha çok yeni kamera modları üzerinde çalışmalar yapılıyor olsa da bugün Xiaomi akıllı telefonlarını daha işlevsel kılacak olan Back Tap özelliğini de gösterdi.

Özelliği anlattığımız zaman, size çok farklı bir şeymiş gibi gelebilir ama aslında Back Tap yaygınlaşmaya başlayan bir teknoloji haline gelmiş durumda.

Bunu da Okuyun: TV 3.0 için MIUI Yayınlandı – Akıllı Televizyonlar Değişiyor

MIUI 12 Back Tap Özelliği Nasıl Çalışacak?

İlk olarak Google’ın Android 11 işletim sisteminde gözüken ve testleri yapıldığı anlaşılan özellik, telefonun arka kapağına dokunma sistemi üzerinden çalışıyor. Şöyle ki iki seçeneğiniz var; ya telefonun arka kapağına iki kez tıklatıyorsunuz ya da kesik kesik üç kez tıklatıyorsunuz.

Yaptığını bu hareket algılanıyor ve sizin atamış olduğunu işlev yerine getiriliyor. Mesela arka kapağa iki kez dokunulduğunda ekran görüntüsü al özelliğini kullanabiliyorsunuz. Belirlenmiş olan birkaç farklı işlem arasında, 2 kez ve 3 kez dokunmada hangi işlevin yapılacağını siz belirtiyorsunuz.

Android 11 ile kullanılmasını beklediğimiz özelliği ilk kullanan ise Apple oldu. iOS 14 için bu özellik resmi olarak duyuruldu ve işletim sistemi final versiyonlar kullanıma açıldığı zaman belli iPhone modellerinde Back Tap çalışacak.

İşte bizim konumuz MIUI 12 ile Xiaomi’nin yaptığı atak. Yeni yeni kullanılmaya başlayan bu özelliği Xiaomi’de güncelleme listesine aldı. Yeni beta içerisinde tespit edilen özellik belli Xiaomi ve Redmi akıllı telefonlarının arka kapağına dokunulması durumunda belirlenen işlevlerin çalışmasını sağlayacak.

Sızan menü görüntülerine baktığımız zaman MIUI 12 Back Tap özelliğinin işlevlerinin de aynı olacağı anlaşılıyor. Yine 2 kez ya da 3 kez dokunma üzerinden işleyecek olan sistem şu işlevleri destekleyecek:

Bu işlevlerin daha da gelişim, fazlalaşması bekleniyor.

Hangi Xiaomi ya da Redmi Telefonlarda Kullanılacak?

MIUI 12 Back Tap özelliğinin hangi akıllı telefonlarda destekleneceği belli değil. Android ve iOS işletim sisteminde de gözükse de henüz bu özelliğin nasıl çalışacağı bilinmiyor. Haliyle hangi akıllı telefonların özelliği destekleyeceği konusunda da bir bilgi yok. Ama şunu belirtelim ki MIUI 12 alan her telefon bu özelliği desteklemeyecek.