MIUI 12 Global Tanıtıldı – Güncelleme Özellikleri ve Güncellenecek Telefonlar

MIUI 12

MIUI 12, stok Android işletim sistemi üzerinde yapılmış olan en iyi özelleştirmelerden biri. Bugün global sürümü de tanıtılan yeni arayüz, çok önemli artılar ve çok daha dikkat çekici özelleştirmelerle geliyor.

Xiaomi akıllı telefonlarına birçok yeni yetenek kazandıracak güncellemeyi alacak Xiaomi sahipleri bir hayli şanslı olacak. Arayüzün yeni yeteneklerinin neler olduğunu merak ettiğinizi biliyorum ve hiç beklemeden özelliklere geçiyorum.

Bunu da Okuyun: Android 10 Alan Tüm Xiaomi Telefonların Listesi

MIUI 12 ile Yeni Kontrol Merkezi

Kontrol merkezi, bir akıllı telefonun kullanılabilirliğini arttıran önemli kısımlar arasında. MIUI 12 ile kontrol merkezi yenileniyor. Daha kullanışlı, daha net bir kontrol merkezi var. Sağ tarafa doğru hızlıca kaydırarak açılan kontrol merkezi, butonlarda kayan yazılar sunuyor.

Bu animasyonlarla kontrol merkezi daha şık bir hale getiriliyor. Standart Android kontrol merkezinden farklı olarak bu kez daha büyük kutucuklar ve yeşil ile mavi renklerin getirmiş olduğu uyumlu bir tasarım var. Menüde yer alan kutucukların tasarımları da yenilenmiş. Kenarlar daha yuvarlak.

MIUI 12 ile Sağlık Uygulaması Yenileniyor

Xiaomi Health uygulaması için çok önemli iyileştirmeler var. Daha fazla bilgi her zaman için daha iyi sonuçlar verir. Sağlık konusunda daha fazla bilgiye ulaşmanın ayrıcalığına erişeceksiniz. Sağlık kısmında yapılan diğer değişiklikleri tek tek anlatmak istiyorum.

Süper Duvar Kağıtlarıyla Yeni Bir Tasarım

Akıllı telefon kullanıyorsanız, bir yerden sonra sıradan duvar kağıtları sıkıcı gelebiliyor. Elinizdeki cihazın başarabileceği çok şey varken niye standartlaşmış olan kullanımlarda kalıyorsunuz? Xiaomi bunu değiştirmek istiyor. MIUI 12 Çin versiyon tanıtıldığı zaman bu konuda en önemli değişiklik Süper Duvar Kağıtları özelliği olmuştu.

3.parti bir uygulama indirerek bu özelliğe ulaşmanız mümkün olabilir ama şahsım adına daha önce böyle bir özellik görmedim. Bir akıllı telefonda resmi olarak böyle bir duvar kağıdı sistemi kullanılmamıştı.

Yeni duvar kağıtlarında, gerçeğe çok yakın modellenmiş olan gezegenler kullanılıyor. Hareketli olan duvar kağıtlarında, her ekran için farklı bir yaklaşım sunuluyor. Kilit ekranıındayken gezegen en uzak konumda. Kilidi açtığınız zaman etkileşim başlıyor ve gezegen biraz daha size yaklaşıyor. Gezegenin size yaklaşmasının ardından, farklı menülerde farklı tepkiler sunulduğunu görüyorsunuz.

Uygulama çekmecesine geçtiğiniz zaman, farklı bir konumda gezegen görüntüleniyor. Kilit ekranına geçtiğiniz zaman daha uzak, ana menüye geçtiğiniz zaman biraz daha yakın gibi farklı konumlandırmalar var.

Süper Duvar Kağıtları gerçekten çok eğlenceli olacak gibi. Gezegenlerin sayısının da zaman içerisinde gelecek olan güncellemeler ile artması beklentisi var. Sayının kaça kadar çıkış yapacağını bilemiyorum ama bu özellik çok sevilecek orasını biliyorum.

Bunu da Okuyun: MIUI Çin Sürümü Ile Global Sürüm Arasındaki Farklar

Gezinme Hareketleri Değişti

Sanal düğmelerin modası geçti. Bunu en iyi uygulayan markalardan birisi Apple. Ekranın alt kısmında sanal tuşlardan farklı olarak kontrol çubuğu bulunuyor.

Aynı sisteme Xiaomi de geçmiş durumda. Standart Android kontrollerinden farklı olarak artık arayüz hareketleri daha değişik. Android 10’un tam ekran hareketlerinin biraz daha değiştirildiğini ve biraz daha özelleştirilmiş olduğunu düşünün.

Çok çok daha başarılı geçiş efektleri var. Daha başarılı geçiş efektleri ve yeni görünümlerle zenginleştirilecek olan gezinme hareketlerinin çok çeşitli olduğu duyuruldu. Fakat bunun için MIUI 12 beta testlerini beklememiz gerekecek. Beta testleri geldiği zaman hareketlerin ne kadar çeşitli olduğunu daha iyi anlayacağız ve daha fazla fikrimiz olacak.

Dinamikleştirilmiş Uygulama Pencereleri

Telefonunun 6.5 inç ve üzerinde bir ekran boyutuna sahipse, tek el ile kullanım biraz daha zor olabiliyor. Markalar tek elle kullanımı daha da kolaylaştırmak için belli başlı özelleştirmeler yapıyor. MIUI 12 ile Xiaomi bu özelleştirmelere katıldı.

Dinamik pencereler özelliği geldi. Dinamik pencereler; bir uygulamanın ya da pencerenin ekran üzerinde yeniden boyutlandırılmasını sağlıyor. Uygulama penceresini yeniden boyutlandırdığınız gibi, bu pencerenin ekran üzerinde istediğiniz şekilde konumlandırılmasını da sağlayabiliyorsunuz. Tek elle kullanımlar için çok kullanışlı bir özellik.

Ayarlar Menülerinde Kullanılan Animasyonlar Değiştirildi

Ayarlarda kullanılan animasyonları çok beğendi. Arayüzde ekranlar arası geçiş için kullanılan animasyonlar zaten başarılıydı. Oldukça iyi etkileşimlere sahip olan animasyonlar kullanılıyordu. Ama MIUI 12 ile ayarlardaki animasyonlar değiştirildi. İki alanda kullanılan animasyon çok hoşuma gitti.

İlk kısım depolama alanını görüntülendiğiniz bölümdeki animasyon. Büyük bir sütun içerisinde farklı renklerle oluşturulmuş olan depolama birimi diskleri geliyor. Bu dizilim çok eğlenceli ve dikkat çekici.

İkinci dikkat çeken animasyon ise pil durumu gösteren kısım. Pil durumuna girdiğiniz zaman, hareketli bir grafik ile size detaylı gösterim yapılıyor. Bu detaylı gösterim, pil harcama miktarına göre değişiyor. Grafik ya yükseliyor ya da alçalıyor. Daha iyi anlamak için videolara da göz atın.

Karanlık Mod Yenilendi

MIUI 12 karanlık mod konusunda kullanıcılara ayrıcalıklı çözümler sunmak konusunda kararlı. Eğer bir uygulama karanlık modu destekliyorsa, zaten sorun yok. Karanlık moda geçiş yaptığınız zaman bu uygulama için de karanlık moda geçiş yapılıyor.

Ama bir uygulama karanlık modu desteklemiyorsa, geçiş mümkün olmuyor. Olmuyordu demek daha doğru. Çünkü artık olacak. Renkleri ters çevirerek ve otomatik düzenlemeler yapılarak uygulamalar karanlık moda geçirilebilecek.

Takvim için Güncelleme

Yeni animasyonların eklendiği takvim özelliğinde artık yatay görünümlü takvimler için daha fazla düzen seçeneği var. Bunun dışında takvim kartları da yenilenmiş.

Bunu da Okuyun: MIUI 12 Güncelleme Takvimi Ve Güncelleme Alacak Modeller

Veri Gizliliği Yeniden Yorumlanıyor

Xiaomi artık veri gizliliğine önem veriyor. MIUI 12 veri gizliliği konusunda güncellenmiş olan bir arayüz. Bu konuda gelen yenilikleri tek tek anlatmak istiyorum.

Yeni Kamera Uygulaması

MIUI 12 kamera uygulamasını da değiştirdi. Çok daha fazla işleve sahip olan kamera uygulamasının butonlar ve menülerde özelleştirme seçenekleri olacak.

Hava Durumu Uygulaması Değişti

Hava durumu uygulaması artık tamamen yeni bir görünüme kavuşmuş durumda. Tasarım yenilenmiş ve daha modern bir hale getirilmiş durumda.

MIUI 12 yenilikleri bu şekilde. Uygulama ile gelen yenilikleri aktardık ama hangi telefonlar güncellemeyi alacak. MIUI 12 global sürüm tanıtımı sonrasında açıklanan telefonlardan da söz edelim.

MIUI 12 Güncellemesi Alacak Telefonlar

Haziran Ayı İçinde;

Güncelleme Tarihi Belli olmayan modeller;