Xiaomi’den Huawei’e Darbe

Xiaomi'den Huawei'e Darbe

Çin’in dev akıllı telefon üreticilerinden ikisi olan Xiaomi ve Huawei, son yıllarda kıyasıya bir rekabet içerisine girmişti. Bunun üzerine Xiaomi, son dönemlerde elde ettiği başarı çerçevesinde Huawei’e büyük bir darbe vurdu.

En iyi akıllı telefon üreticileri arasında ilk üçte yer alan Huawei, yerini Şubat 2020’de Xiaomi’ye kaptırdı. Böylece Huawei bir basamak gerilerken, Xiaomi ise kendine üçüncü basamakta yer buldu.

Sıralamada üçüncü sırada yer alan Xiaomi, 6 milyon akıllı telefon ile bu konuma gelmiş oldu. Huawei’in bir basamak gerilemesine sebep olan durum ise, 5.5 milyon akıllı telefonda kalması oldu. Ocak 2020 yılında Xiaomi’den bir basamak yukarda olan Huawei, bu dönemde 12.2 milyon akıllı telefon ile yer almıştı. Geride kalan Xiaomi ise 10 milyon akıllı telefon ile sıralamada Huawei’den gerideydi.

Koronavirüs sebebi ile belirli bir düşüşün oluştuğunu hepimiz biliyoruz ancak bu düşüşten Şubat ayında en çok etkilenen Huawei oldu. Huawei’in bu denli bir etki altında kalması da, akıllı telefon üreticisini geri plana düşürdü. Buna göre Ocak ayına göre Huawei akıllı telefon satışında %70’ik bir düşüş yaşarken, Xiaomi’nin yaşadığı düşüş %30’larda kaldı. Böylece Huawei üçüncü sıradaki yerini Xiaomi’ye kaptırmış oldu.

Xiaomi’nin Şubat Ayındaki Başarısı

Akıllı telefon üreticisi sıralamasında zirvede Samsung yer alıyor. Samsung’u takip eden firma ise Apple. Genel anlamda baktığımızda ise Şubat ayı içerisinde Samsung 18.2 milyon akıllı telefon ile zirvede yer alırken, Apple 10 milyon İphone ile ikinci sırada kendine yer buldu.

Huawei’in yaşadığı düşüşün en önemli sebepleri arasında Çin ile yaşadığı gerilim net bir şekilde gösterilebilir. Çünkü Huawei marka akıllı telefonlar, Google uygulamaları ile hizmetlerin yoksun durumda.

Kovid-19 salgının getirdiği ekonomik problemlerden etkilenen Çin’de, firmaların düşüşlerinin ana sebebi bu durum oldu. Daha sonra Avrupa’ya sıçrayan salgın Avrupa’yı da etkilerken, Çin yavaş yavaş kendini toparlamaya başladı. İlerleyen günlerde salgının getirdiği durumlar göz önünde bulundurularak bazı firmalarda düşüşler ortaya çıkarken, Çin firmaları kendilerini toparlamaya başlayacak. Bunun diğer önemli detaylarını ilerleyen aylarda daha net bir şekilde gözlemeyebileceğiz.