Çin, 2019’daki 5G Akıllı Telefon Satışlarında Büyük Bir Paya Sahip

Çin, 2019'daki 5G Akıllı Telefon Satışlarında Büyük Bir Paya Sahip

Koronavirüs salgını ile sarsılan ve büyük bir itibar kaybı yaşayan Çin, Koronavirüs salgınından önce hızlı yükselişini kesintisiz bir şekilde sürdürüyordu. Buna etki eden en önemli husus ise 5G akıllı telefonlar oldu.

5G teknolojisinin ortaya çıkması ve hızla yayılmaya devam etmesi 2019 yılında en çok Çin’in işine yaradı. 5G teknolojisine ilk olarak entegre olan ülke, 5G teknolojisine uyumlu akıllı telefonların satışında da ön planda yer aldı. Aynı zamanda gerek arz, gerekse de talep konusunda sektörde Çin lider konumda. Ancak ülke şuan için Koronavirüs salgını ile sarsılıyor. Bununla beraber yeni tanıtılan Xiaomi Mi 10 serisi bile tam kapasiteli olarak üretilemiyor. Bu nedenle şuan için arz talepten çok daha aşağı konumda.

Counterpoint Research China tarafından oluşturulan ve yayımlanan rapor ile bu tarz haberlerin doğru olduğu kesinleşti. Buna göre Çin, 5G akıllı telefon satışlarında 2019’da büyük bir paya sahip oldu. Bu pay ise %48 olarak dikkat çekiyor. Diğer ülkelerin tamamı da geriye kalan %52’lik kısma tabi olmuş durumda. Bu nedenle Çin’de önemli bir yere sahip olan Xiaomi ve Huawei akıllı telefon üreticisi, ülkenin elde ettiği bu başarı da oldukça yüksek bir paya sahip.

Çin’in 5G Akıllı Telefon Pazarındaki Başarısı

Huawei ve Honor markalarının 2019 yılındaki artan başarısına ek olarak bazı Çin menşeli markalarda ise sevkiyat satışı düşüşü oluştu. Buna göre Xiaomi’de %22 ile düşüş yaşayan bir Çin akıllı telefon markası oldu. Xiaomi’nin yanında, Apple ve diğer Çin markaları olan OPPO ve VİVO, sevkiyat düşüşü yaşayan markalardan bazıları.

Bununla beraber Counterpoint, Çin’de başlayan Koronavirüs salgınının etkilerinin çok daha yüksek olabileceğini söylüyor. Tedarik zincirinde ve işgücü temininde büyük sıkıntılar yaşayan Çin markaları, 2020’de bu başarısını sürdüremeyebilir. Aynı zamanda Koronavirüs ülkenin imajına da büyük bir zarar vermiş durumda. Genel anlamda bakıldığında, pek çok toplumda Çin’in bu başarısının süregelen bir başarı olduğu yazılmıştı. Ancak Koronavirüs bu çerçevede işleri tersine çevirdi. Zaten ilerleyen zamanlarda daha net sonuçların elde edilmesi de beklenmektedir.

Exit mobile version