Xiaomi’nin Hangi İsimler Arasından Tercih Edildiğini Biliyor Muydunuz?

Xiaomi'nin Hangi İsimler Arasından Tercih Edildiğini Biliyor Muydunuz?

Çinli teknoloji devinin 2010 yılında kurulmadan önce isim tartışmaları hakkında hiçbir bilginiz var mı? Bu soruya hemen hemen herkes hayır cevabını veriyor. Üstelik Xiaomi markasının kuruluş sürecinde pek çok isim ortaya atılmış. Peki, nedir bu isimler?

Xiaomi’nin kurucusu olan Lei Jun, 2010 yılında aklından pek çok isim geçirdi ve bu isimlerin tamamının bir edebi anlamının olmasını istedi. Bu nedenle genellikle ülkenin değerlerine uygun isimler ortaya atıldı. Bunlardan bazıları “darı” anlamına gelirken, bazıları da “küçük pirinç” anlamına geliyordu. Bildiğiniz üzere Çinlilerin kültüründe “darı” ve “pirinç”in yeri oldukça büyük.

Xiaomi’nin isminin bulunmasına yaklaşık zamanlarda ise Lei Jun, “Xiao” ve “Mi” kelimelerini ön plana çıkardı. Bu kelimeler “mobil internet” ile “imkânsız görev” isimlerini çağrıştırıyordu. Aynı zamanda isimden çıkarılabilecek diğer bir anlam ise, “bir dağ kadar büyük Budist’in tek pirinç tanesi” olarak bilinmektedir. Buradan da Çinlilerin pirince olan düşkünlüğünü görebiliriz. Çünkü pirinç, Çinlilerin milli değerini yansıtmaktadır. Tüm bu değerlendirmeler herkesin elbette ki dikkatini çekiyor. Zaten bu denli ünlü olan bir teknoloji devinin isminin anlamı elbette ki milli değerler içermeliydi.

Xiaomi’den Önce Ortala Atılan Diğer İsim Önerileri

14 Ocak 2010’da kurucu üyeler ile birlikte bir toplantı yapan Lei Jun, bu toplantıda ortaya atılan bazı isim önerilerini açıkladı. Bu öneriler arasında en önemli olanın milli değerleri yansıtan isimler olacağının garantisi verilmişken, bir başka isim iddia edildi. Bu isim “Red Star Technology” olarak belirlendi. Ancak isim bir başka markayı andırıyordu ve bu markanın ürünleri ise alkollü içkilerdi. Bu nedenle isime karşı verilen oylar olumsuz oldu.

Lei Jun biraz da hanedanı göz önünde bulundurarak, buna uygun isim arayışına girdi. Bu çerçevede ortaya atılan isimin kökeni ise, Ming hanedanının Beşinci Çin İmparatoru’ndan olan Xuande oldu. Bu nedenle Xiaomi isminin ortaya çıkışının önemli sebebi hanedandır. Tang Hanedanlığı ve Moğol İmparatorluğu’ndan kaynaklanan farklı isimler de ortaya atılmasına karşın, Xuande ismi daha baskın oldu. Milli bir anlamı da olduğu için, Xiaomi ismi tercih edildi. Böylece karşımıza Xiaomi’nin hikâyesi bu çerçevede sunulmuş oldu.