Xiaomi MIUI 11 Yenilikleri Neler?

Xiaomi MIUI 11

Xiaomi, diğer birçok markada olduğu gibi akıllı telefonlarında kendi arayüzünü kullanıyor. Android işletim sistemini temelli arayüzlerini sürekli olarak yeni sürümlerle güncellemeye de devam eden teknoloji devi, son olarak Xiaomi MIUI 11 sürümünü duyurmuştu. Sarmal ekranlı akıllı telefon modeli olarak ünlenen Alpha modelinin tanıtımı sırasında duyurulan yeni arayüzün, yeniliklerinin neler olduğu da yakından takip edilmeye başlandı.

Dilerseniz hemen Xiaomi MIUI 11 arayüzünün nasıl yenilikler sunduğuna ve Xiaomi akıllı telefonlarını nasıl değişikliklerle güncelleyeceğine bakalım. Gerçekten söylendiği kadar iyi bir arayüz sunuldu mu?

Xiaomi MIUI 11 ile Yenilenen Her Zaman Ekranda Özelliği

Samsung akıllı telefonlarında sürekli açık ekran teknolojisi olarak kullanılan her zaman açık ekran teknolojisinde de yine yeni arayüzün önemli artılar sunduğunu söyleyerek başlayalım. Yeni bir görünümün sunulduğu her zaman ekranda özelliği, bildirimlerinizi farklı efektlerle görmenize izin veriyor. Kendi isteğinize göre bu bildirimlerde özelleştirmeler yapabiliyorsunuz.

Ayrıca artık birçok yeni dinamik tema seçimi yaparak ekranı kendinize göre özelleştirmeniz mümkün. Bunun dışında nefes alan ışık efektleri gibi oldukça hoş gözüken artılar da dikkat çekmekte. Son olarak bu özelliği kullanıp, ekrana kendi oluşturmuş olduğunuz metinleri koruyucu olarak eklemenizin mümkün olduğunu belirtelim. Kişiselleştirmeler tamamen size bırakılmış durumda.

Yenilenen Modern Tasarım

Bir arayüz değişikliğinde en çok dikkat çeken bölüm, tasarımın nasıl değiştiği oluyor. Xiaomi MIUI 11 bunun iyi örneklerinden bir tanesi. Eski sürüme göre çok daha hoş bir görüntü sunulmuş durumda. Görsel olarak zenginleştirilen tasarım daha etkileşimli bir hale getirilmiş durumda.

Ana menüde daha fazla boş alanı yönetebildiğiniz yenilenmiş tasarımın, çok daha fazla kişiselleştirme özelliklerini desteklediğini de ekleyelim. Kısacası daha modern, daha kullanışlı, daha fazla boş alanı bulabileceğiniz bir arayüz ile karşı karşıyasınız.

Dinamik Sesler Özelliği

Arayüzle beraber ses efektleri konusunda da bir düzenleme geliyor. Yenilenmiş olan arayüz, dinamik ses efekti sunuyor. Kullanıcıların Nature seslerini de bildirim sesi olarak ayarlamasına izin veriliyor. Bu şekilde kullanıcılar istedikleri gibi ses düzenlemeleri yapabiliyor.

Bildirimler için yapılan özelleştirmelere alarm için yapılan özelleştirmeleri de dahil edelim. Mesela artık Alarmlar için her güne ayrı bir ses seçmeniz mümkün. Bu yönüyle seslerin de çok önemli ölçüde detaylandırılmış olması güzel bir artı oluşturacak.

Dosya Paylaşım Hızı Artıyor

Xiaomi MIUI 11, sadece işin ön planında değişiklikler sunmuyor. İşin bir de arka planı var. Kullanıcılara arka planda da oldukça önemli yenilikler sunuluyor. Yeni arayüzle beraber kullanıcıların cep telefonları arasında dosya gönderim hızının ciddi bir şekilde değiştiğini göreceğiz.

Artık akıllı telefonların birbirleri arasında dosya gönderim hızı artmış durumda. Android P ve üzeri işletim sistemine sahip olan Xiaomi, OPPO ve Vivo akıllı telefonlarının birbirleri arasında çok daha hızlı bir şekilde dosya gönderimi yapmasını sağlanıyor. İşin arka planında da bu yönde bir güncelleme söz konusu.

Yeni bir Apps Paketi

Xiaomi MIUI 11 içerisinde Mi Work App Suite sistemi bulunuyor. Çapraz platform desteği veren bu sistem, dosya paylaşımı, yazıcılara kablosuz olarak bağlanma gibi artılar sunmakta. Sadece kablosuz bağlantınızın özelliklerinden yararlanarak yazıcılarınıza bağlanmanız ve belgelerinizi, fotoğraflarınızı yazdırmanız mümkün.

Bunun için ekstra bir uygulama ya da yazılım kullanmaya gerek kalmıyor. Doğrudan arayüzle kolayda bağlantı kurulabiliyor. Ayrıca toplamda 2000’den fazla yazıcı modelinin desteklendiğini de ekleyelim.

Arayüzle sunulan ikinci bir apps ise Mi Go Apps. Kullanıcıların akıllı telefonlarının performansını minimum seviyeye göre ayarlamasını sağlayan özellik, temel fonksiyonların çalışmasını sağlamakta ve bu şekilde pil tasarrufu konusunda önemli adımlar atmakta.

Bu uygulamayı kullanarak %5 şarj seviyesinde telefonunuzun 24 saatlik kullanım süresine erişmesini sağlayabiliyorsunuz. Tabii ki bu derece bir kullanım süresi elde etmek adına, telefonun bazı özelliklerinde sınırlama yapılıyor. Minimalize edilmiş bir kullanım sunulmakta. Temel işlevler yerine getiriliyor.

Yeni Dosya Görüntüleyicisi

Güncelleme sonrasında kullanıcılara yeni bir dosya görüntüleyici sistemi sunuluyor. Eski arayüzlerde bulunan dosya görüntüleme uygulamasına göre çok daha başarılı bir belge görüntüleyicisi sunulmakta. Tıpkı PC’lerde olduğu gibi oldukça kullanışlı olan görüntüleyici hem daha hızlı hem de kolay menüler sayesinde çok daha basit yönetilebilir bir arayüz kullanıyor.

Fotoğraf Yönetimi

Xiaomi MIUI 11 sonrasında fotoğraf yönetiminin de güncellendiğini ekleyelim. Artık çektiğiniz fotoğrafların sıralanması için akıllı bir sistem kullanılıyor. Yapay zeka çekilen fotoğrafları zamana göre, çekilen coğrafi konuma göre tarıyor ve bunun üzerinde bir sınırlama yapılıyor. Yapılan sınıflama sonrasında hem size daha uygun bir albüm sunulmuş oluyor hem de aradığınız fotoğraflara çok daha kolay bir şekilde erişim sağlayabiliyorsunuz.

Ayrıca genel olarak fotoğraflar kısmının daha eğlenceli hale getirildiğini de ekleyelim. Videolar ve fotoğraflara bağlı olarak hikaye kartları, kısa video filmler sunuluyor ve tematik bir albüme kavuşuyorsunuz. Anılarınızı kolayca depolamanızı sağlayan yepyeni bir albüm sistemi var.

İçerikleri TV Üzerinden Yayınlama

Yeni Xiaomi MIUI 11 arayüzü, akıllı telefonunuzu çok daha işlevsel bir hale getirecek. Artık telefonunuzu doğrudan televizyonunuza bağlayabileceksiniz. Bunun için ekstra bir kabloya ya da ekstra bir fiziksel ürüne gerek kalmayacak. Videoları, belgeleri ve hatta oyunları TV ekranına aktarabileceksiniz. Bunun için 300’den fazla televizyon modelinin desteklendiğini görmek mümkün olacak.

Aile Takibi

Xiaomi MIUI 11 arayüzü, güvenli alan sistemi de sunuyor. Arayüz Family Guard özelliği sayesinde çocuğunuzun yerini gerçek zamanlı olarak takip edebileceğiniz bir sistem sunuyor. Çocuğunuzun cihazınızın nerede olduğunu ve cihazın anlık olarak konumunun nasıl olduğunu gösteren bir harita karşınıza çıkıyor.

Buradan da harita üzerinden konum takibi yapmanız ve adres almanız mümkün oluyor. Tıpkı çocuklar için üretilen akıllı saat modellerinde olduğu gibi Xiaomi MIUI 11 arayüzünde de güvenli bölge özellikleri var. Bu yönüyle ebeveynlerin sürekli kontrolü elinde tutması sağlanıyor.

Çocuk Alanı

Akıllı telefonlarda en büyük sorunların başında, içerik gizliliği geliyor. Xiaomi MIUI 11 arayüzü bu sorunu özelleştirmelerle çözmüş durumda.

Özellikle çocuklar için özel bir çocuk alanı sunulmuş durumda. Çocuklara özel olarak çok sayıda oyun ve eğitici içeriğin bulunduğu alan, hem çocukların telefonunuzda zaman geçirmesine olanak sağlıyor hem de çocukların erişmesini istemediğiniz bölümleri sınırlandırabiliyorsunuz.

Ekran Zaman Yönetimi

Akıllı telefonlar hayatımıza girdiğinde beridir telefonlara bağımlı olarak yaşıyoruz. Çok fazla akıllı telefon kullanımı ise tabii ki sağlık açısından belli sıkıntıların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu durum yavaş yavaş akıllı telefon markaları tarafından kontrol altına alınmaya başladı.

İlk olarak iOS işletim sisteminde telefonlar için kullanım sınırlamaları sunulduğunu görmüştük. Benzeri bir sistem Xiaomi MIUI 11 arayüzüyle beraber Xiaomi akıllı telefonlarına da geliyor.

Ekran süresi yönetimi özelliğiyle beraber telefonlarda ne kadar zaman harcayacağınız konusunda bir planlama yapmak mümkün oluyor. Ekran süresi yönetimi, her uygulamada harcanan zamanı ve hatta telefon kilidini açma sayısına kadar kontrol etmenizi sağlamakta. Bu şekilde hem akıllı telefon kullanımınızı bir düzen içerisine alabiliyorsunuz hem de akıllı telefon kullanımınızı sınırlayabiliyorsunuz.

Deprem Uyarısı Sistemi

Bir tür erken uyarı sistemi olarak gösterebileceğimiz deprem uyarısı sistemi, depremin meydana geldiği bölge hakkında size bir bildirim veriyor. Eğer bulunduğunuz alana yakın bir alanda deprem meydana gelecek olursa, cihaz size bu konuda alarm veriyor. Bu şekilde kullanıcının uyarılması ve bazı önlemler alması için ek zaman kazanması sağlanıyor.

Yine SOS özelliği de benzeri bir yardım özelliği. Acil durumlarda yardım çağırmanıza izin verecek olan sistem, güç düşmesine ardı ardına 5 kez basılmasının ardından devreye giriyor. Güç düğmesine ardı ardına 5 kez bastığınız zaman, daha önce belirlemiş olduğunuz bağlantıya konum bilgileriniz gönderiliyor ve bir de yarım mesajı iletiliyor. Bu şekilde zor durumda olan kullanıcıların anında yardım alması sağlanıyor.

Hızlı Cevap Özelliği

Diyelim ki akıllı telefonunuzda bir oyun oynuyorsunuz ya da o an için bir uygulama kullanıyorsunuz. Bu gibi bir durumda telefona mesaj geldiği zaman, artık uygulamadan ya da oyundan çıkmaya gerek kalmayacak. Doğrudan uygulama ya da oyun içerisindeyken hızlı cevap özelliğini kullanıp, mesajlara cevap vermenize izin veriliyor. Bu şekilde işleri biraz daha hızlandırmış olacaksınız.

Oyun Modu

Xiaomi MIUI 11 arayüzü akıllı telefonlarında oyun oynamayı seven kullanıcıları da unutmamış. Telefonunuzda oyun oynamayı seviyorsanız ve oyun sırasında rahatsız edilmek istemiyorsanız, artık bir oyun modunuz var.

Telefonu oyun moduna aldığınız zaman gelen mesajlar için bildirimler gösterilmiyor. Bunun dışında ekran en düzenli hale getiriliyor. Her şey sizin oyunu en iyi şekilde oynamanıza yönelik olarak düzenleniyor. Böylece kesintisiz bir oyun deneyimi elde etmek mümkün oluyor.

Xiaomi MIUI 11 Otomatik Şifre Doldurma Özelliği

Yeni arayüze ilişkin son olarak söz edeceğimiz detay, otomatik şifre doldurma özelliği. Akıllı telefonlarda kullandığınız hemen hemen her uygulama için ayrı ayrı şifre girmenize gerek yok. Yeni özellik şifrelerinizin otomatik olarak hatırlanmasını sağlıyor.

Bu sayede bir kez girdiğini şifrenizi bir daha girmenize gerek kalmıyor çünkü şifre kayıt altına alınıyor. Tabii ki burada kullanıcıların güvenliği de önemsenmiş durumda. Kayıt altına alınan hemen her şifrenin, kendi içerisinde de şifrelenerek tutulduğunu belirtelim. Yani arayüze sızan herhangi birinin bu şifreleri almasının pek bir imkanı yok. Güvenlik konusunda da yeteri kadar önlemin alındığını söyleyebiliriz.

Xiaomi MIUI 11 arayüzü için sunulan yenilikleri genel olarak bu şekilde sınıflamak yanlış olmayacaktır. Gelen yenilikler oldukça önemli ve güzel yenilikler. Kullanıcıların özellikle tasarım kısmında yenilenmiş olan arayüzden memnun kalacaklarını düşünüyoruz.

Hangi modelin güncellemeyi ne zaman alacağı konusunda da bazı açıklamalar yapılmış durumda. Hatta bazı modeller için güncellemelerin dağıtımı da başladı. Muhtemelen bu yıl içerisinde güncellemelerin dağıtımı tamamlanmış olacak. Hangi modelin ne zaman güncelleme alacağı konusunda bilgi almak isterseniz, MIUI 11 Güncellemesi Alacak Modeller başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.