Xiaomi Telefon SAR Değer Listesi

Xiaomi akıllı telefonları, her geçen gün tüm dünyada dolduğu gibi ülkemizde de popülerlik kazanırken, uzmanların akıllı telefon kullanımında sık sık hatırlattıkları sağlık açısından uyarıları da kullanıcıların akıllı telefon tercihine doğrudan etki etmeye başlamıştır. Özellikle son yıllarda bilinçlenen akıllı telefon kullanıcıları sağlık sorunları ile karşılaşmamak adına tercih ettikleri markaların SAR değerlerini de mutlaka göz önünde bulundurmaya gayret etmektedir.

Teknolojinin ilerleyip hayatımızı daha kolaylaştıran pek çok cihazla çözümler ile karşımıza çıksa da bu gelişmelerle birlikte pek çok sağlık problemleri de gündeme gelmektedir. Özellikle akıllı telefonların çevrelerine yaydığı radyasyon ve SAR değeri konuları, kullanıcıların hangi marka ve model akıllı telefon kullanacağına kadar etkili olmaktadır.

SAR Değeri Nedir?

Specific Absorption Rate terimini oluşturan kelimelerin baş harflerinden kısaltma şeklinde uyarlanan SAR, doğrudan Türkçeye çevrildiğinde Özgül Soğurma Oranı anlamına kavuşmaktadır. Bu şekilde tanımına bakıldığında kullanıcılar için pek bir şey ifade etmese de SAR değeri özellikle üzerinde durulması gereken önemli bir konudur.

Akıllı telefonların giderek hayatımızın en önemli parçalarından biri haline gelmesinin ardından bu teknolojik cihazlardan yayılan radyasyon ve SAR değeri, tüketicinin bilinçlenmesiyle birlikte tüm dünyada son on yıllık bir süreçte çok fazla endişeye neden olmuştur. Bazı kişiler bu endişelerden kaynaklı olarak akıllı telefon seçiminde marka ve modellerin SAR değerlerine hiç önem vermese de sağlığını düşünen pek çok kişi, teknoloji şirketlerinin ürettiği bütün telefonlarda bulunan SAR değerini, telefon seçiminde önemli bir ölçüt olarak öne çıkarmaktadır.

Akıllı telefonların çevrelerine elektronik radyasyon yaydığı günümüzde bütün kullanıcılar tarafından bilinen bir gerçek halini almıştır. Bu noktada cihazımıza ve operatörümüzün ağına yayılan frekans 450 – 2100 MHz arasında bir değerdir. Wi-Fi ağlarının, radarların ve mikrodalgaların da benzer aralıkta radyasyon yaydığı bilinmektedir. Çevreye yayılan bu dalgalar her yöne iletilse de akıllı telefonumuzu vücudumuza yakın tuttuğumuz her anda cihazdan yayılan radyasyonun belirli bir kısmı vücut tarafından emilmektedir.

Piyasadaki tüm akıllı telefonların içinde bulunan radyo anteni, telefon sinyalini radyo dalgalarına dönüştürmek için verici olarak kullanmaktadır. Telefonun hücre ağına yakınlığı, baz istasyonu ile arasında asansör ya da bina bulunup bulunmadığı sinyal gücünü etkilemektedir. Dolayısıyla bu tür durumda telefonun anteni sinyali daha fazla alabilmek için yoğun güç harcayacak ve akabinde daha fazla radyasyon yayacaktır.

SAR Değeri Kaç Olmalıdır?

SAR Değerinin ölçümü, bir akıllı telefonun standart bir şekilde yaydığı radyasyon miktarı değil de şebekeye ulaşamadığı ve dolayısıyla en yüksek radyasyon seviyesini yaydığı senaryoya göre gerçekleşmektedir.  Dolayısıyla günümüzde tüketicilerin bilgisine sunulan SAR değer, ilgili bilginin verildiği telefon marka ve modelinin çevresine yayabildiği maksimum radyasyon seviyesini ifade etmektedir. Bu seviyenin telefonun günlük kullanımında sürekli bu noktada olduğu düşünülmemelidir.

Amerika Birleşik Devletleri’nin kendi kurallarına göre telefonlar 1.6 W / Kg değerinde bir SAR değerine sahip olmalıdır. Avrupa ülkelerinde bu sınır 2 W / Kg olarak belirlenmiştir. Bu değerlerin üstünde ortaya çıkan SAR değerlerinin insan sağlığı açısından zararlı olduğu bilinmektedir. Söz konusu seviyenin üzerinde SAR değerine sahip olan akıllı telefonların uzun süreli kullanımlarında kullanıcılarında ve çevresindeki diğer kişilerde;

gibi sağlık problemlerine yol açtığı ortaya çıkarılmıştır. SAR değerinin seviyesi önemli olsa da mümkün olan en az radyasyon etkisiyle karşılaşmak için telefonunuzu uzmanların tavsiye ettiği şekilde kullanmaya özen göstermeniz gerekmektedir.

Xiaomi Telefon Sar Değerleri (Yenileri geldikçe, liste güncellenecektir.)

[table id=3 /]